Хоревики


Пешко в чудният свят на компютрите - Прокарване на Интернет

Историята досега: Пешко в чудният свят на компютрите - Данните

Пешко реши, че колкото и да си налива информация в главата докато не види как действа всичко на практика, нищо няма да научи.

- Искаш Интернет значи - каза администратора.

- Да, искам да видя как работи всичко това с бурканите защото в момента в главата ми е истински компот.

- Добре, а решил ли си какъв Интернет искаш?

- Ами какъв има? - попита Пешко. Беше научил тази реплика от излизанията до пазара с майка си когато тя искаше да купи гвоздеи за една картина в желязарията и най-накрая и продадоха дрелка с комплект “закалени” бургии, дюбели винтове и малък цветарник за три саксии.

- Интернетът всъщност е един и същ. Различен е начинът, по който го получаваш. Хората, които ти го предоставят се наричат доставчици.

- Като тези, които снабдяват магазина, нали.

- Точно така, само дето тези ти предоставят връзка към Световната мрежа. Има много начини за това, но ще ти разкажа само за най-използваемите. Първият от тях е по телефона.

- По телефона? Супер значи веднага може да се свържа. Кажи ми на кой номер е Интернет?

- Не е толкова просто. Телефонът който имате вкъщи може да пренася само звуци, а вече се разбрахме, че компютърът работи само с числа. За да можеш да използваш телефона си за връзка с Интернет ти трябва устройство наречено модем. Името му произлиза от МОДулатор/ДЕМодулатор т.е. то превръща звуците в числа и числата в звуци. Изпращал ли си факс?

- Не съм, но съм виждал как става. Изпращат лист хартия по телефона? Винаги съм, се чудил как навиват листа на толкова тънка ролка, че да го прекарат през кабела.

- Листът си остава при теб: по телефона се предава само информацията за това, което съдържа. Когато единият факс набере номера на другия и той вдигне, вторият подава кратък звуков сигнал. После те започват да си говорят почти както майка ти и съседката Сийка от горния етаж. Не ме питай откъде знам за това, сигурно целият блок ги чува. като се наприказват и обменят данните, връзката се затваря. По същият начин действат и модемите свързват се един с друг и си обменят информация.

НЕЗАВЪРШЕН

Следва: Пешко в чудният свят на компютрите - Лицензите